Haberler

Türkiye’nin yeni afet projeksiyonunda Bingöl ‘pilot il’ olmalı!

Bingöl Güncel TV / BİNGÖL (İGFA) – 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler binlerce cana mâl oldu. Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan bu depremlerin yaralarını sarmak uzun bir süre alacak.

Mimar ve Mühendisler Grubu Bingöl İl Temsilcisi Yüksek İnşaat Mühendisi M. Sıddık Baki’den dikkat çeken bir çağrı geldi.

Baki: “Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay hatlarının kesişim noktasında yer alan Bingöl’ün ‘Türkiye’nin Yeni Afet Projeksiyonunda Pilot İl Olması’ gerektiğini söyledi.

“İlgili Bakanların açıklamaları doğrultusunda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün güncel fay harita çalışmaları, AFAD Başkanlığının il afet risk planlarının güncellemesi, yapı stoklarının fay yasası çerçevesinde; hem jeoteknik zemin etütleri, hem de yapı risk analizleri çalışmaları, şehrin gelişmeye müsait yeni yerleşim bölgelerinin belirlenmesi ve tarım arazilerinin korunması gibi doğru modellerin oluşturulması altyapısının sağlıklı oluşturulması ile ülkemize model olacağını düşündüğüm Bingöl ilimizin Yeni Afet Önleme Projeksiyonuna Pilot İl olarak alınması kanaatindeyim” diyen Baki’nin konu ile alakalı açıklamasında şu görüşleri kaydetti:

“6 Şubat 2023 tarihinde Sofalaca-Şehitkâmil-Gaziantep merkez üssünde yerel saat ile 04:17’de aletsel büyüklüğü 7.7 olan birinci büyük deprem ve yine aynı tarihli saat 13:24’de Ekinözü-Kahramanmaraş merkez üssünde aletsel büyüklüğü 7.6 büyüklüğünde olan ikinci büyük depremle ülke olarak sarsıldık. Bu depremlerden 15 gün sonra bilim insanlarımız tarafından artçı olmayan yeni bir deprem olarak nitelendirilen başta 6.4 büyüklüğünde olan Hatay depremi ve günümüze kadar devam eden irili ufaklı artçı sarsıntılar ile bölgedeki insanlar korku ile zor günler geçirmektedirler. Şu ana kadar açıklanan resmi rakamlarla 45 bin vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaklaşık 3 milyon insanı evsiz bırakan depremin yaralarını devlet ve millet el ele beraber saracağımıza inanıyorum”

“DEPREMLERE HAZIRLIKLI MIYIZ? YAPILARIMIZ SAĞLAM MI? ŞEHİRLERİMİZ GÜVENLİ Mİ?”

Baki, Kahramanmaraş depremlerinin ülke genelinde depremlere hazırlıklı, yapıların sağlam, şehirlerin güvenli olup olmadığı gibi tartışmaları beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, “Bingöl ilimiz de bu tartışmaların en yoğun yaşandığı şehirlerin başında gelmektedir. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve 1900-2023 yılları arasında ülkemizde depremden hayatını kaybeden insan sayısı, 87 bin olarak kayıtlarda yer almaktadır. Bingöl ilimizin konumunun, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay hatlarının kesişim noktasında yer alması, hatta bu fay hatlarının üzerinde ciddi bir yerleşime sahip olunması, geçmiş yıllarda yaşadığı depremlerden dolayı ve ayrıca bilim insanlarının sürekli olarak bu faylarda ciddi bir enerji biriktiğinden bahsetmesi, ilimizi tartışmaların merkezi haline getirmiştir” diye konuştu.

Türkiye’de maalesef acılardan ders çıkarılamadığı için faturaların ağır olduğunu kaydeden Baki, “2020 yılında Elazığ ilin yaşamış olduğu büyük deprem sonrası Kahramanmaraş “il afet risk azaltma projesi” kapsamında pilot il seçilmesine karşın, bu önleme planının ya yapılmadığını ya da sağlıklı bir şekilde uygulanmadığını maalesef 3 yıl sonra gerçekleşen depremle görmüş olduk. İlgili Bakanların açıklamaları doğrultusunda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün güncel fay harita çalışmaları, AFAD Başkanlığının il afet risk planlarının güncellemesi, yapı stoklarının fay yasası çerçevesinde; hem geoteknik zemin etütleri, hem de yapı risk analizleri çalışmaları, şehrin gelişmeye müsait yeni yerleşim bölgelerinin belirlenmesi ve tarım arazilerinin korunması gibi doğru modellerin oluşturulması altyapısının sağlıklı oluşturulması ile, ülkemize model olacağını düşündüğüm Bingöl ilimizin Yeni Afet Önleme Projeksiyonuna Pilot İl olarak alınması kanaatindeyim” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu